Pētījums

Etnopolitiskā spriedze Latvijā: konflikta risinājuma meklējumi


Gads:
2005
Organizācija:
Baltijas Sociālo zinātņu institūts (Baltic Insitute of Social Sciences)


Autori

Providus


Pētījuma mērķis ir sniegt izpratni par to, kā sabiedrība izprot etnisko situāciju Latvijā, cik lielā mērā tā ir noskaņota sabiedrības integrācijai un etniskam mieram, vai uzskata konflikta pastāvēšanu par neizbēgamu un cik lielā mērā cilvēku nostādnes un uzvedība varētu sekmēt konflikta padziļināšanos.

Anotācija

Pētījumu var uzskatīt par turpinājumu Baltijas Sociālo zinātņu institūta 2004.gadā veiktajiem pētījumiem “Cittautiešu jauniešu integrācija Latvijas sabiedrībā izglītības reformas kontekstā” un “Etniskā tolerance un Latvijas sabiedrības integrācija”.

Pētījumā tika izvērtēti Latvijas sabiedrības etniskās integrācijas procesi un aplūkoti dažādi konfliktu risināšanas stratēģijas, mēģinot rast piemērotāko Latvijas situācijai. Īpaša uzmanība ir pievērsta tieši etnopolitikas, konkrēti, izglītības reformas mazākumtautību skolās, ietekmei uz sabiedrības integrāciju.

Pētījumā secināts, ka Latvijā ir vērojamas vairākas pazīmes, kas liecina par etnisku konfliktu – attieksmes etnopolitikas jautājumos, partiju atbalsts, apdraudētības sajūta. Līdzības dzīvesveidā un ienākumos un vēlme uzturēt draudzīgas attiecības nodrošina to, ka šis konflikts nepāraug vardarbīgās akcijās un etnopolitiskā krīzē. Kā šīs attiecības attīstīsies turpmāk, ir ļoti atkarīgs no politiskās elites darbības.

Etnopolitiskā spriedze Latvijā: konflikta risinājuma meklējumi

(Pievienotais failspdf)
(Pievienotais fails ENGpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!