Raksts

Farmacijas kompanijas un krapsanas!


Datums:
07. septembris, 2009


Autori

Uģis Gruntmanis


2009 gada, otraja septembri pasaules lielaka farmacijas kompanija Pfizer, piekrita maksat pasaule lielako civila un kriminala izliguma sodu farmacijas industrijas vesture, 2.3 miljardus USD (tris gadu Latvijas veselibas budzets), par apsudzibam ko bija izvirzijusi Amerikas Tieslietu ministrija.

Pfizer kompanijas galvena advokate Emija Sulmane (Amy Schulman) publiski pazinoja: “ Mes nozelojam noteiktas lietas ko esam darisjusi pagatne”. Tacu ir gruti pateikt vai sis nozels ir paties, jo pedejos 10 gados, sis jau ir ceturtais sada veida sods kompanijai Pfizer.

Sis sods ir par to, ka kompanija merktiecigi krapusi arstus un pacientus, meginot tos parliecinat ka pretsapju medikaments Bextra, epilepsijas medikaments Lyrica, sizofrenijas arstesana lietotais medikaments Geodon un antibiotikis Zyvox, var lietot pie slimibam, pie kuram tie nav petiti un apstiprinati.

ASV valdibas parstavis atzina, ka kompanija izmantojusi nelegalus veidus lai stimuletu medikamentu Aricept (lietots pie Alcheimera slimibas), Celebrex (pretsapju medikaments), Lipitor (Latvija zianms ka Sortis, holesterina samazinosais medikaments), Norvasc (assinspiediena samazinosais medikaments), Viagra (lieto erekcijas uzlabosanai), Zithromax (antibiotikis), Zoloft (pretdepresijas medikaments) un Zyrtec (prêt allergijas medikaments) pardosanu.

Protams ka Pfizer nav vieniga kompanija kas grekojusi sada veida, lidzigi sodi ir bijusi ari citam farmacijas kompanijam, sogad janvari ASV, kompanijai Eli Lilly bija jasamaksa 1.4 miljardi USD (lidz tam bridim tas bija lielakais sods farmacijas industrijas vesture) sodu par antipsihotiska medikamenta Zyprexa, un kompanijai Glaxo Smith Kline 400 miljoni USD par depresijas medikamenta Wellbutrin SR reklamesanu arstiem, un prieks slimibam ko nebija apstiprinajusi Amerikas medikamentu agentura (Food and Drug Administration).

2004 gada kompanija Pharmacia samaksaja 34.7 miljonus USD par neetisku ricibu medikamenta Genotropin (augsanas hormons) pardosana.

2003 gada kompanija Astra Zeneca samaksaja 355miljonus USD par ASV valsts apdrosinasanas kompaniju krapsanu, kas bija saistits ar prieksdziedzera veza medikamentu Zoladex.

Sis uzskaitijums nav pilings, tacu jautajums ir, kapec sis kompanijas ta rikojas? Atbilde ir, lai palielinatu pelnu visiem iespejamiem veidiem. Kompanijai Pfizer pelna 2008 gada bija ~48 miljardi USD (24 miljardi Ls, jeb apmeram 5 gadu Latvijas valsts kopejais budzets). Runa ir par milzigam naudas summam, un ka uzskata eksperti, kamer sodi bus tikai pavisam neliela dala no kompaniju kopejas pelnas, nekas nemainisies. Tam piekrit Tufts Universitates profesors Jerijs Kassirers (Jerry Kassirer) “Jo lielaks soda naudas apjoms, jo tas veiksmigak piespiedis farmacijas industriju izvairities no nelegaliem veidiem ka pardod pec iespejas vairak medikamentu”.

Tacu kas ir pats galvenais, un farmacijas industrijai tas ir jasaprot, ka tiesi pacients ir tas kas cietis no ta, ja farmacijas kompanijas reklames medikamentus slimibam kuram tie nav petiti, un ja arstiem netiks izpaustas visas iespejamas blaknes, kas varetu rasties medikamenta lietosanas rezultata.

Ceresim ka Latvija ta nenotiek!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!