Pētījums

Kopsavilkums: Imigrācija Latvijā


Foto: Alfonso

Latvijas galvenie izaicinājumi imigrācijas jomā ir atrast līdzsvaru starp iebraucēju pienākumiem un tiesībām, kā arī radīt apstākļus, lai iebraucējiem ir iespējas mācīties latviešu valodu.

Imigrācija nav viennozīmīgi vērtējams process. No vienas puses, to var vērtēt kā pozitīvu parādību, kas palīdz risināt saņēmējvalsts demogrāfiskās problēmas un dod nozīmīgu pienesumu tās ekonomisko un kultūras procesu attīstībai. No otras puses, imigranti bieži tiek uztverti kā apgrūtinājums vai pat drauds saņēmējvalstij, radot pārāk smagu sociālo slogu un konkurējot ar vietējiem iedzīvotājiem par darba vietām.

Imigrantiem nereti ir jāsaskaras ar diskriminācijas radītām problēmām – viņi ir vairāk pakļauti bezdarba riskam, bieži strādā savai kvalifikācijai neatbilstošā darba vietā, saņem zemākas algas un cieš no kvalitatīvas veselības aprūpes trūkuma.

Turklāt daļa cilvēku, cenšoties atrast labākus dzīves apstākļus, kļūst par cilvēku kontrabandas vai cilvēku tirdzniecības upuriem, vai pat riskē ar savām dzīvībām.

Arī Latvija kļūst par pievilcīgāku galamērķi iebraucējiem – no 2004.gada atļauju pieprasījumu skaits pieaudzis trīs reizes, gandrīz visās iebraucēju grupās.

Palielinājies gan to Eiropas Savienības un citu valstu pilsoņu skaits, kuri Latvijā dzīvo ar termiņuzturēšanās, gan pastāvīgo uzturēšanās atļauju.

2014.gadā Latvijā ar termiņuzturēšanās atļauju dzīvo 23 857 citu valstu pilsoņi, kamēr pastāvīgā uzturēšanās atļauja ir 48 724 personām.

Kopsavilkums: Imigrācija Latvijā

(Резюме: Иммиграция в Латвииpdf)

(Summary: Immigration in Latviapdf)

2014. gada 7.-8.jūnija diskusija ar amatpersonām un politiķiem, kā labāk sadzīvot ar imigrāciju.

Imigrācija – kādu to vēlamies? 2014. gada 7.-8.jūnija pilsoņu debašu dalībnieku viedokļi.

Vizualizēto datu informācijas avoti: Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, mājas lapa DzivotLatvija.eu, (2011) sabiedriskās domas aptauja „DnB Nord Latvijas barometrs Nr.35”; (2012) Nacionālo ideju popularitāte sabiedrībā, SKDS pētījums Latvijas iedzīvotāju aptauja, veikta pēc Eiropas Konservatīvo un Reformistu Alianses pasūtījuma.

Projektu (līdz)finansē Eiropas Savienība.

Pilsoņu debates par imigrāciju organizē Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS. Debates notiek projekta „Daudzpusīgi risinājumi sabiedrības izglītošanai un integrācijai 2” ietvaros, ko īsteno biedrība „Patvērums „Drošā māja” kopā ar PROVIDUS. Projektu finansē Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonds. Projekta finansēšanas avoti – Fonds 75% un valsts budžeta līdzekļi 25%.

Šī publikācija ir veidota ar Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda atbalstu. Par publikācijas saturu atbild biedrība Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!