Pētījums

Latvija Atvērtas pārvaldības partnerībā – laiks izvirzīt jaunus mērķus



Diskutējot par Latvijas atbilstību OECD labas pārvaldības principiem un apspriežot konkrētas sabiedrības iesaistes neveiksmes, kā arī mēģinot aprakstīt kamieli, mazliet novārtā palikusi Latvijas dalība Atvērtas pārvaldības partnerībā. Tieši pašlaik Latvijai, konsultējoties ar pilsonisko sabiedrību, ir jāgatavo savs rīcības plāns nākamajiem diviem gadiem.

Nesen tika publicēts novērtējuma ziņojums par Latvijā paveikto iepriekšējos divos gados. Latviešu valodā tas izlasāms šeit. Tajā aplūkoti četri rīcības virzieni – sabiedrības iesaiste lēmumu pieņemšanā, publisko pakalpojumu uzlabošana, korupcijas novēršana un atvērtu datu ieviešana. Ceru, novērtējums būs ierosme iesaistītajām pusēm gan turpinot un cieši uzraugot iesāktos darbus, gan arī izvirzot jaunus sasniedzamus mērķus nākamajam periodam.
Atvērtas pārvaldības partnerība (APP) ir brīvprātīga starptautiska iniciatīva, kuras mērķis ir īstenot tās apņemšanās, kurās valdības to iedzīvotājiem sola veicināt caurspīdīgumu, iespējot pilsoņus, apkarot korupciju un uzlabot jaunās tehnoloģijas labākai pārvaldībai. Neatkarīgais novērtēšanas mehānisms (NNM) katrus divus gadus veic pārskatu par katras dalībvalsts paveikto. Latvija oficiāli uzsāka līdzdalību APP 2011. gada septembrī, kad valsts prezidents Andris Bērziņš deklarēja valdības nolūku pievienoties iniciatīvai.
Latvijā APP procesu koordinē Ārlietu ministrija, savukārt atbildīgās institūcijas par paveikto atskaitās Ministru kabinetam. Arī pilsoniskās sabiedrības organizācijas bija iesaistījušās procesā. Vairākas aktivitātes veica Valsts kanceleja, kura veicina sabiedrības iesaisti lēmumu pieņemšanā, konsultējoties ar Ministru kabineta un nevalstisko organizāciju sadarbības memoranda padomi. Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs īsteno vairākas apņemšanās.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!