Pētījums

Latvijas iedzīvotāju, valsts amatpersonu un NVO attieksme pret patvērumu meklētājiem (2005)


Gads:
2005. gada decembris
Organizācija:
Baltijas Sociālo zinātņu institūts, pasūtītājs: Starptautiskā Migrācijas organizācija, projekts: Eiropas Kopienas iniciatīvas EQUAL projekts “Soli pa solim”


Autori

Providus


Pētījuma mērķis ir novērtēt Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret patvēruma meklētājiem, noskaidrot valsts amatpersonu un nevalstisko organizāciju pārstāvju attieksmi un pieredzi darbā ar patvēruma meklētājiem, kā arī izstrādāt ieteikumus darbam ar patvērumu meklētājiem.

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret patvērumu meklētājiem, pētījuma autori veica aptauju. Kopumā aptaujāti 1008 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 50% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viņiem trūkst informācijas par patvēruma meklētājiem, 60% iedzīvotāju nav priekšstata, kas ir patvēruma meklētāji, vai ir grūti to formulēt.

Gandrīz puse (48%) no iedzīvotājiem uzskata, ka Latvijai ir jāsniedz patvērums cilvēkiem, bet 36% domā, ka tas nebūtu jādara. Nedaudz mazāk iedzīvotāju (39%) uzskata, ka Latvijai būtu arī jānodrošina pabalsts un cita sociālā palīdzība patvēruma meklētājiem.

Kopumā 30% Latvijas iedzīvotāju nevēlētos patvēruma meklētājus pieņemt darbā un 24% būtu iebildumi dzīvot kaimiņos ar patvēruma meklētājiem.

Pētījums parāda, ka jāveic plaša sabiedrības informēšana patvēruma jautājumos. Pētījuma aptaujātie eksperti iesaka attīstīt patvēruma sistēmu, turpināt nacionālo tiesību aktu saskaņošanu ar ES tiesību aktiem patvēruma procedūru jomās, izvērtēt nacionālo likumdošanu un apmācīt robežsardzes darbiniekus. Ir jāveic arī patvēruma meklētāju sociālās integrācijas modeļa izstrāde, jāizveido sadarbība ar ES valstīm, kā arī sadarbības tīkls Latvijā starp nevalstiskajām organizācijām, valsts un pašvaldību iestādēm patvēruma jautājumu risināšanai.

(Latvijas iedzīvotāju, valsts amatpersonu un NVO attieksme pret patvērumu meklētājiem (550.04 KB)pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!