Raksts

Lēdija Lilita


Datums:
01. jūnijs, 2011


Autori

Aigars Bumburs


Foto: Jenny

Vissliktāk viņa izskatās svinīgos vakaros, kad Zatleres vakartērpi vairāk nosedz miesu, nekā atklāj augumu, kas ir zem tā.

Kad šogad martā “ar pompu” bija jāsākas visjaunākajam no galvaspilsētas smailpapēžu salidojumiem — Riga Fashion Mood, jaudīgu prožektoru un iekarsušu modes entuziastu piesildītā lielveikala gaitenī tika pacietīgi gaidīts “īpašais vakara viesis”. Nepagāja ne trīs ceturkšņi no noliktās stundas, līdz viņš ieradās. Un izrādījās neviens cits kā Valsts prezidents Valdis Zatlers ar pavadošo svītu.

Ātrā solī, veiklā gaitā labajā sānu rindā tika ieņemtas centrālās sēdvietas un pēc trīs Rīgas perkusionistu izrībinātās gaisotnes, bet bez iepriekš izlielītā pompa, īpašie vakara viesi jau vēroja kā pa melno mēli defilē kāda modes dizainera apģērbu retrospekcija.

Tovakar Valda Zatlera skatiens pārsvarā koncentrējās vienā virzienā — uz mēles sākumu. Tikai ar diezgan slinkiem galvas griezieniem viņš pavadīja defilējošos modeļus. Vai tas bija veids, kā viņa ekselence mēģināja vienuviet fiksēt kustīgo modes sensāciju, kas slīdēja gar acīm, vai prātoja „ko, pie velna, es šeit daru?!” Lai nu kā, bet prezidenta kundzei Lilitai tajā vakarā redzētās spozmes nebija gana. Un ar ko pirmā modes nedēļa sākās, ar to pēc divām nedēļām otrā — Riga Fashion Week — beidzās — ar Lilitu Zatleri pirmajā rindā.

Ak, nebēdnīgā cielava!

2009.gada sākumā Lilita Zatlere jau bija paspējusi nokaitināt žurnāla Cosmopolitan galveno redaktori Elīnu Stengrevicu. Pat tik tālu, ka viņa 10. janvārī kādai no savām pikseļpasaules slejām deva nepārprotamu virsrakstu Lilita Zatlere, palieciet mājās!. Stengrevica šajā rakstā minēja Valsts pirmo lēdiju kā vienu no diviem iemesliem (otra bija kādreizējā kultūras ministre Helēna Demakova), kuru dēļ ir vērts 13. janvārī iet un stāvēt Doma laukumā.

Redaktori uztrauca Zatleres uzvedība un „inteliģences trūkums” jeb precīzāk — „kā viņa tērē nodokļu maksātāju naudu”, jo „viņa nedrīkstēja pieļaut, ka viņas meita [no pirmās laulības] bez konkursa organizēšanas tiek pie prezidenta rezidences atjaunošanas un uzlabošanas darbiem.” Tas, ka Zatlere to pieļāvusi, liecinot, ka viņai ir ļoti vāja izpratne par morāli un ētiku, rakstīja Cosmo redaktore.

Morāle un ētika? Vai tas satrauc un interesē vietējos modes kūrētājus un visglancētāko lapu sargsuņus? Vai arī tomēr acis tiek cieši pievērtas, lai to vietā uzzinātu pusmūža skaistuma noslēpumus? Lai nu kā, bet pagājušā gada izskaņā Valsts pirmā lēdija L’Officiel lasītājus iepazīstināja ar sava „skaistuma trikiem”. „No skaistumkopšanas procedūrām man patīk sejas un ķermeņa masāža, taču pārāk bieži sevi ar tām nelutinu,” ļoti ekskluzīvajā intervijā klāstīja Zatlere. Un ieteica lasītājiem: „Nepārspīlēt. Ne ar apģērbu, ne rotām, ne kosmētiku, ne smaržām. […] Bet galvenais — novēlu būt laimīgām, būt harmonijā ar sevi un dzīvi!”

Ak, saldā harmonija! Tu, kā nebēdnīga cielava labi izturētā lauku senioru korī, ko velti šeit brēc!

Stagnējošie kostīmi

Vīra prezidentūras četros gados Lilitas Zatleres izskats nav daudz vizuāli variējis. Tas šajā laikā nekad nav bijis slikts vai nekārtīgs, gluži pretēji — pārāk labi uzmanīts. Un tur, kur ir pārāk liela kontrole pār vizuālo tēlu, gandrīz vienmēr rodas apnicīga garlaicība. Lilita nav izņēmums.

Vai mums ir prātā palicis kāds Valsts pirmās lēdijas radīts vizuāli neaizmirstams tēls, ko būtu atmiņā interesanti atkal cilāt un meklēt tajā semiotiku? Vai viņas publiskais tēls ir kaut ko vairāk pateicis par sievieti Latvijā 21.gadsimtā, nekā to līdz šim ar savu izskatu spējušas, piemēram, Aina Ulmane un Vaira Vīķe-Freiberga? Vai Lilita Zatlere, izmantojot sava statusa priekšrocības, ar savu izskatu ir inspirējusi vietējo modes nozari? Vai ir bijusi tās „neaizmirstulīte” vai tomēr kļuvusi par tās „greizu atspulgu”?

Šie ir jautājumi, kas nāk prātā, skatoties ziņu lentes un bilžu hronikas, kurās mēs redzam pirmo lēdiju diezgan stagnējošos, ikdienas gaitām domātos, lietišķajos kostīmos, kuru vienīgā intriga slēpjas to aizdarēs un atlokos. Bet ne pārsteidzoši interesantā, modernā un inovatīvā dizainā. Kāpēc tā?

„Apģērba izvēlē uzticos profesionālu stilistu padomiem, taču, koptēlu saskaņojot, paļaujos uz savu izjūtu. Pašreizējais statuss nedaudz ir iespaidojis manu ģērbšanās stilu. Samērā lielu daļu manā garderobē ieņēmis formāls, atturīgs apģērbs. Man tāpat ir jāņem vērā, ka tērps, kas lieliski izskatās dabā, var pārvērsties līdz nepazīšanai fotoattēlā,” tajā pašā L’Officiel numurā par savu tēlu stāsta Zatlere.

Caur preses un fotoobjektīvu iemūžināto realitāti sabiedrība iepazīst savus līderus. Un izdara secinājums. „Preses dienests rūpīgi seko līdzi, kādas bildes parādās prezidenta mājaslapā un vai kundze tajās izskatās pietiekami labi,” — tā 2009. gada 28. februāra SestDienā raksta Gunta Sloga. Un turpina: „Profesionālajās studijās tapušie attēli tiek uzlaboti ar fotošopu,” un pat „reiz tika palūgts nogriezt apakšu bildēm, kurās pirmais pāris bija redzams ar kādu pils viesu grupu, [jo] dažiem kājās bijuši ne īpaši glīti zābaki.”

Nāk prātā Mortīcija

Vislabāk Zatlere izskatās izbraukumos laukos. (Toties pats Zatlers tad izskatās vissliktāk, jo košu vai gaišu krāsu džemperi tik labi nespēj noslēpt prāvo punci, kā Rīgas pilī to spēj viņa augumam šūdinātās žaketes.)

Šajās lauku vizītēs Valsts pirmajai lēdijai nereti kājās ir manāmas vienkārši taisnas vai cieši pieguļošas melnas bikses, kas autas stingros ādas zābakos un balstās uz pamatīga papēža. Bet vissliktāk viņa izskatās svinīgos vakaros, kad Zatleres vakartērpi vairāk nosedz miesu, nekā atklāj augumu, kas ir zem tā. Daudz garlaicīgāk nekā dažbrīd uzstāj protokols. Viņas pirmā 18. novembra vakarkleita 2007. gadā atsauc prātā Mortīciju no sešdesmito gadu kulta melnbaltā seriāla Adamsu ģimene. Vienīgi kleitas karaliski zilā krāsa un neapskrandusī apakšmala paglāba šo vakara tēlu no tālākas asociācijas ar pieminēto seriāla varoni. Zatlere tajā izskatījās veca.

Viena no interesantākajām reizēm, kad Lilita Zatlere ar savu izskatu radīja stipru tēlu, bija pērngada 12. aprīlī, kad viņa kopā ar vīru devās uz Polijas vēstniecību, lai parakstītos līdzjūtības grāmatā. Todien virsapģērbā pie melna pieguļoša ziemas mēteļa, kas beidzās ļoti labā vietā zem ceļa un veidoja suģestējošu siluetu, pateicoties viegli apjomīgām piedurknes galviņām, kājās tika auti gari melni glancēti zābaki. Un to jau var saukt par modes momentu.

Pēdējā laikā Valsts pirmā lēdija ir uzsākusi flirtu ar modi. Vēl pavisam nesen Zatlere pēc kādas Riga Fashion Week modes skates sniedza interviju Stila akadēmijas vadītājai Maijai Silovai. Uz jautājumu, vai viņa atbalsta Latvijas modes kultūru, pirmā lēdija atbildēja: „Jā, bez šaubām,” un, īsti nepaskaidrojot, kā tad atbalsta, turpināja: „Es domāju, ka jebkura sieviete, ja viņai ir mazliet vairāk uzņēmības, izbrīvēs laiku, lai atnāktu un apskatītos to, ko mūsu mākslinieki ir darījuši.” Protams. Sevišķi uz pasākumu, uz kuru aicina tikai viesus ar ielūgumiem un uz kuru akreditācijas rīkotāji izsniedz tikai sev vien zināmā selekcijā atlasītai presei!

Un tomēr… Viņas izskats stagnē, neradot ietekmi un paliekošu rezonansi par spīti tam, ka Zatlere pēdējos mēnešos regulāri ir manāma modes interesēm atdresētajos izdevumos un raidījumos. Pārfrāzējot kādas „vietējās modes ikonas” taujājumus pēc paslēptajām „odziņām”, tā vien gribas jautāt — kur ir Zatleres „rozīnīte”?

Vārdi un darbi

Pirmo lēdiju klubiņš ir raibs. Tajā var rast gan tādas lēdijas, kurām vēl pirms „dzelzs priekškara” krišanas bija jau sirmums matos, gan arī manīt jau politiķu otrās, trešās un n-tās sievas, kurām vēl nesenā pagātnē ir bijušas veiksmīgas modeļu karjeras. Tik veiksmīgas, ka agrāk vai vēlāk viņu kailfoto nonāk Christie’s izsoļu namā zem āmura. Lilita Zatlere šajā klubiņā ir kaut kur pa vidu. Viņai nepiemīt lietu un detaļu fetišs, kas viņu ļoti pamanāmi atšķirtu no bara un padarītu par tik īpašu vai ekstravagantu, lai viņa varētu kļūt imūna pret modes tendenču diktātu un varētu par to vairs nelikties ne zinis. Bet — nē. Viņa šajā klubiņā pazūd.

Lilitas Zatleres tērpiem nepiemīt līdzvērtīgs pārsteigums, kāds mūs sagaidīja vienu dienu, kad Vaira Vīķe-Freiberga jau bija nodevusi Rīgas pils atslēgas tās jaunajam saimniekam un viņas pūra lādes saturs bija atradis vietu Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā. Tur mūs priecēja un mulsināja eksprezidentes publiskie tērpi tik koncentrētā esencē, ka kādam neviļus raisīja domas — vai maz Vīķei-Freibergai ir kas no apģērbiem skapī palicis pāri, lai izstādes laikā viņa varētu iziet sabiedrībā daudzmaz estētiskā paskatā?

Ar apģērbu var arī slēpt sevi un savu izskatu. Bet diez vai tas ir valsts pirmās lēdijas uzdevums un pienākums. Var jau Lilita publiski apgalvot, ka atbalsta Latvijas modes kultūru, bet bildēs, ekrānos un vizītēs uzkrītoši parādīties ārzemju zīmolu drēbēs. Kādam tas var šķist liekulīgi.

Nesmukums jau neslēpjas klasiskajās Burberry rūtiņās, bet gan apstāklī, ka velkot pasaulē pazīstamu brendu izstrādājumus, publikai nerodas sajūta par izprotošu atbalstu vietējiem modes dizaineriem.

Neviens jau neprasa, lai uz franču pirmās lēdijas Karlas Bruni-Sarkozī (Carla Bruni-Sarkozy) dāvāto Chanel No.5, pašmāju prezidenta kundze uz karstām pēdām atbildētu ar Dzintara Kristīni, taču fanot par Chanel kosmētiku ļoti ekskluzīvā intervijā vietējā modes žurnālā, bet ne ar pušplēstu vārdu tur nepieminēt nevienu latviešu dizaineru vai zīmolu ir… iespējams, ka līdz kaulam patiesi. Taču, monētai ir arī otra puse, un diez vai vienā līnijā uz sarkanā paklāja pie Rīgas pils mēs vēlētos redzēt ūber stilīgu Lilitu Zatleri, stāvot un svinīgi sagaidot viesus, teiksim, QooQoo getrās, kurām uz ceļiem ir uzdrukāti lācīši. Varbūt izņemot gadījumu, ja šie viesi ir ieradušies no Somijas.

(2008. gada vasarā Valsts pirmajam pārim apciemojot Somiju, Lilita Zatlere esot publiski apsaukusi savu vīru: „Ko tu velcies kā tāds lācis!” Šo notikumu klātesošie ir vēlāk atstāstījuši Guntai Slogai un tas nonāca SestDienas rakstā Zatlera aizmugure.

Viņa gaume nav modes vērta

Toties mēs varam lepoties ar savas valsts prezidenta Zatlera izskatu, jo tas, paldies Dievam, ir patīkami garlaicīgs. Diez vai tiktu savākts tāds aklu simpātiju daudzums presē un parlamentā kā tagad, ja Zatlera kāja tiktu spundēta „augstpapēžu kurpē” tāpat kā, teiksim, tas tiek darīts izsmalcinātajā Francijā ar ne pārāk milzīgo Nikolā Sarkozī (Nicolas Sarkozy) augumu. Lielumiem vienmēr ir nozīme. Un mūsu sabalsotajai Saeimai to noteikti vajadzēja ņemt vērā.

Nav pat daudz anekdošu, kas palikušas prātā par Valda Zatlera neveiksmēm ar izskatu vai koķetēšanu ar modi. Vēl pirmajos mēnešos jaunajā amatā Valsts prezidentam izaicinājums bija līdz darba dienas beigām uzturēt tīras savas krekla mandžetes un neveidot sastrēgumus uz Baznīcas ielas, lai salonā pie sev lojāliem meistariem sadakterētu pēkšņi radušās problēmas ar apģērbu. (Tā Rīgas pils saimniekam gadījās kādā darbadienas rītā).

Ne Zatlers pa šiem četriem gadiem mums parādīja atkailinātu potīti pie šmaugām uzvalka biksēm, ne arī trendīgā neona krāsu mudžeklī ir centies mūs apžilbināt. Uzvalki bija un ir vienkārši. Kaklasaites vienmēr izvēlētas visgarlaicīgākās no prātam visnemulsinošākajām. To krāsas – tieši tāpat. Krekli – ļoti konservatīvi. Kurpes – nekādi neliecina par ekstraordināras izvēles klātesamību. Zatlers izskatījās un izskatās labi un viņa gaume nebija un nav modes vērta.

Vienīgi ilgāku laiku prasīja tas, lai mēs piemirstu apspriest prezidenta matus. Tie bija kā peramajam zēnam un viņa tēlu neglābjami kariķēja. Tā bija vizuāli visvājākā vieta, ko varēja izmantot domu un uzskatu oponenti, un tā arī tika izmantota, lai padarītu viņu sabiedrības acīs nenopietnāku. Un, lai par ko sabiedrībai bija da-jeb-kāds viedoklis, par Zatlera matiem tai bija stiprs viedoklis. Ar tiem viņš bija gan Simpsons, gan puika – sabiedrības fantāziju tēls. Kas tiem bija par vainu? Īsā atbilde: šī frizūra Valdim Zatleram bija pārāk ekstravaganta.

Viņa tumši pelēkie matu gali sasniedza acis, kuru priekšā parasti dusēja bezrāmīgas brilles. Bet, ja tām būtu biezs un avangardisks rāmējums, tad tas, iespējams, padarītu prezidenta izskatu līdzīgu tiem ļaudīm, kas pelna savu iztiku ar dizaina vai arhitektūras lietām. Taču tā nebija. Un tāpēc viņa galva izspēlēja sliktas proporcijas ar izskatu. Raigoties uz viņu, tā vien likās, ka kaut kas ir ļoti nepareizi. Mājdzīvnieks trusis izskatam arī daudz nepalīdzēja.

Lielā dāvana

„Jūsu atnākšana bija liels pārsteigums un arī liela dāvana mūsu skatītājiem un auditorijai, kas apmeklē Rīgas modes nedēļu,” glaimoja viena no trim pašmāju modes ikonām, pirms Lilitai Zatlerei tika uzdots nākamais jautājums: „Kādēļ jūs tieši izvēlējāties Aleksandra Pavlova skati?”

„Pirmkārt, viņš man atsūtīja ļoti mīļu ielūgumu, tik ļoti džentlmenisku ielūgumu, ka nu vienkārši nevarēju atteikties nākt,” atbildēja Zatlere.

Šis nu lai kalpo par vienkārši tādu nobeigumu šai modes skatei. Fešonvīīīk!

Tāds punktiņš uz i.


Aigara Bumbura blogs

Ko var sieviete


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!