Raksts

Ļoti labs rezultāts — malacis Obama!


Datums:
05. novembris, 2008


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Ne gluži ciešā miegā izgulēta nakts, šorīt neatgriezeniski pamodos jau mazliet pirms sešiem, jo vajadzēja iet un ieslēgt CNN. Un mirkli pēc tam -- dziļš, dziļš aizkustinājums. Amerikas Savienotās Valstis pirmo reizi vēsturē ir ievēlējušas tumšādainu prezidentu, tas ir cilvēks, uz kuru vistiešākā veidā var attiecināt jēdzienu "Afroamerikānis," jo tēvs viņam -- no Kenijas. Redzēju, kā ļoti pieklājīgu un saturīgu runu ne īpaši lielas cilvēku grupas priekšā pateica senators Džons Makkeins, viņš klātesošajiem atgādināja, ka vēlēšanas ir beigušās, bet amerikāņi visi ir amerikāņi. Savu līdzgaitnieci Sāru Peilinu viņš nosauca par "lielisku kampaņas dalībnieci," bet jādomā, ka nākamajās dienās nāksies rūgti nožēlot šīs ārprātīgi nekompetentās sievietes izvirzīšanu augstajam amatam, jo nav absolūti nekādu šaubu, ka tā Makkeinam maksāja ļoti daudz balsu. Iespējams gan, ne tik daudz, ka citādi būtu uzvarēts, jo Baraks Obama ir uzvarējis spēcīgi. Man rakstot nozīmīgajā Elektorālajā koledžā viņam ir 338 balsis (vajadzēja 270), iespējams, ka viņš galu galā saņems 378 balsis, kas būtu līdzīgs rezultāts Bila Klintona uzvarai 1996. gadā, bet vienādi vai otrādi viņš ir uzvarējis, un tas ir lieliski.

Paša Obamas runa, protams, izskanēja daudz, daudz lielāka pūļā priekšā, manas dzimtās pilsētas Čikāgas Granta parkā sapulcējās, tā ziņoja CNN, 125 tūkstoši cilvēku, lai dzirdētu savu uzvarošo kandidātu paziņojam, ja nu gadījumā kādam vēl ir šaubās par to, ka Amerika ir valsts, kurā katrs cilvēks var sasniegt to, ko vēlas un ir spējīgs sasniegt, ja kāds vēl šaubās par to, ka demokrātija ASV ir stipra, tad nu gan vairs par to uzdot jautājumus vairs nevar. B. Obama atgādināja arī to, ka Amerikas tauta sastāv no ļoti daudziem un dažādiem cilvēkiem, viņš pilnīgi noteikti bija pirmais uzvarošais kandidāts ASV prezidenta vēlēšanu vēsturē, kurš šajā sarakstā iekļāva arī gejus un lezbietes. Malacis.

Obama stāsies amatā nākamā gada janvārī, un viņš mantojumā saņems valsti, kurā ir dziļa ekonomiska krīze, kura pasaulē ir stipri nepopulāra, un kura, kā viņš pats arī atzina, patlaban piedalās divos karos. Daudz ko noteiks tas, kā jaunais prezidents izvēlēsies savus padomdevējus un pārstāvjus pasaulē, tajā skaitā nozīmīgs būs Valsts sekretāra (ārlietu ministra) amats. Interesanta doma — atbalstu B. Obamam pauda šī amata kādreizējais pārstāvis Kolins Pauelss, kuram ar B. Obamu varētu būt daudz saskanīgāka politika, nekā ar melīgi kareivīgo Bušu. B. Obamam darbu atvieglos arī tas, ka abās Kongresa palātās viņa pārstāvētajai Demokrātu partijai būs ievērojams vairākums.

Šorīt Dienā ir citēts kādreizējais mūsu valsts ārlietu ministrs Valdis Birkavs, kurš apgalvo, ka par Latviju Obama nezinot “pilnīgi neko.” Tā pilnīgi noteikti nav taisnība. Amerika Latvijai ir labs draugs un otrādi. Globālajā jomā cerēsim, ka B. Obamam izdosies rast miermīlīgākus risinājumus attiecībā uz Irāku un Afganistānu, arī uz Irānu, ka viņam būs skaidrs skats attiecībā uz Krieviju, ka viņš nekavējoties grozīs Buša pretīgo politiku attiecībā uz globālo sasilšanu u.tml. Tas ir svarīgi arī mums.

Prieks par šo rītu!

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!