Raksts

Pēteris


Datums:
28. jūnijs, 2012


Autori

Dace Akule


Nereti pasākumos, kas veltīti imigrācijas un integrācijas tēmām, iepazīstoties ar dalībniekiem, nākas secināt, ka vairākums paši uz savas ādas ir izjutuši, ko nozīmē būt jaunpienācējam kādā sabiedrībā.

Vairākums gan valsts, gan nevalstiskā sektora pārstāvju, kas strādā ar imigrācijas un integrācijas jautājumiem, paši kādā savas dzīves posmā ir bijuši vai joprojām ir iebraucēji. Tā var būt neilga studēšanas vai strādāšanas pieredze ārzemēs, kam seko atgriešanās mājās. Tā var būt pieredze, kad sākotnēji plānots ārpus mājām padzīvot tikai pāris gadus, taču studiju noslēgumā ir atrasta atraktīva darba vieta vai apmešanos uz dzīvi turpat motivē privātā dzīve. Tā var būt arī otrās paaudzes imigranta pieredze, kad iebraucēji ir vecāki, kuru bērni piedzimuši tā sauktajā uzņemošajā sabiedrībā, taču tradīcijas, dzimtā valoda, personas vārds un uzvārds un nereti arī izskats liecina – viņa saknes ir citur.

Ņemot vērā šo pieredzi, daži tagad pēta imigrācijas un integrācijas jautājumus. Citi cenšas uzlabot likumdošanu, imigrācijas un integrācijas rīcībpolitiku vai sabiedrības attieksmi pret iebraucējiem. Vēl citi tieši palīdz iebraucējiem iejusties un īstenot savu potenciālu.

Nesen, organizējot konferenci par konsultatīvajām padomēm imigrantu integrācijai, iepazinos ar Pēteri (Peter Kariuki). Viņš pirms vairāk nekā 15 gadiem pameta Keniju, lai studētu Somijā, bet iesakņojās tur privātās dzīves dēļ un tagad strādā Somijas Iekšlietu ministrijā, pildot integrācijas konsultatīvās padomes ģenerālsekretāra pienākumus.

Konsultatīvā padome etnisko attiecību jautājumos ETNO darbojas gan ministriju, pašvaldību, parlamentā esošo politisko partiju, darba devēju un arodbiedrību, kā arī etnisko, imigrantu vai reliģisko biedrību pārstāvji. Viens no padomes uzdevumiem ir veicināt labas etniskās attiecības un vienlīdzību visu etnisko grupu starpā, kā arī savstarpēju mijiedarbību un sadarbību dažādajās imigrācijas rīcībpolitikas jomās. Tāpat padomei jāsniedz ministrijām ekspertīze imigrācijas rīcībpolitikas izstrādē un jāpadziļina izpratne par imigrācijas un etniskās daudzveidības jautājumiem (plašāk par padomi varat lasīt pētījumā).

Šī konsultatīvā padome ir piedalījusies integrācijas programmas 2012.-2015.gadam sagatavošanā, kā arī panākusi vienošanos, ka tā iesaistīsies arī konsultācijās par programmas īstenošanu. Padome ir arī piedalījusies cilvēktiesību nodrošināšanas rīcības programmas izstrādē, tai skaitā sniegusi rekomendācijas par veidu, kā mērīt programmas ieviešanas rezultātus. Tāpat padome nākusi ar priekšlikumu valdībai izstrādāt noteikumus par apglabāšanas vietām musulmaņiem, kā arī šobrīd strādā pie konkrētām idejām, kā veicināt imigrantu politisko līdzdalību, jo tikai aptuveni 15% Somijas imigrantu piedalās pašvaldību vēlēšanās.

Protams, ka konsultatīvās padomes darba rezultāti ir atkarīgi no tā, vai valdība padomē ieklausās un vai tai vispār ir mandāts valdību konsultēt (pretstatus padomei ir vietai, kur valdība iet informēt sanākušos par valdības jau paveikto). Tāpat, protams, ka ģenerālsekretārs viens pats nevar panākt rezultatīvu padomes darbu. Taču skaidrs, ka Pētera pieredze, pirms daudziem gadiem ienākot Somijas sabiedrībā un iesakņojoties, savu tagadējo pienākumu veikšanai ir neatsverama. Tāpat kā gandarījums, spējot palīdzēt cilvēkiem ar līdzīgu pieredzi un iesaistoties tādas sabiedrības veidošanā, kurā ir vieta visiem.

Blogs tapis projekta “Imigrantu intereses pārstāvošo NVO kapacitātes stiprināšana” ietvaros. Projektu finansē Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonds. Projekta finansēšanas avoti – Fonds 75% un valsts budžeta līdzekļi 25%.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!