Raksts

Pilsoņu debates par imigrāciju


Datums:
29. jūnijs, 2014


Autori

Dace AkuleIndra Mangule


Foto: dev null

Ja vietējo darba roku un darba prasmju trūks, vai būsim gatavi uzņemt iebraucējus? Publicējam jūnija sākumā notikušo Pilsoņu debašu rezultātus.

2014. gada 7.-8.jūnijā Rīgā notika Pilsoņu debates par imigrāciju, kuru mērķis bija izstrādāt trīs priekšlikumus, kā Latvijai sadzīvot ar imigrāciju un palielināt ieguvumus no imigrācijas procesiem.

Imigrācija Latvijā notiek jau šobrīd, Latvijai kļūstot par arvien pievilcīgāku galamērķi iebraucējiem. Turklāt pieaugums iebraucēju skaitā novērojams gandrīz visās iebraucēju grupās – vai tie būtu ārzemnieki, kurus ar Latviju saista ģimene, studijas, nodarbinātība, investīcijas vai patvērums.

Gan Ekonomikas ministrijas, Eiropas Komisijas prognozes, kā arī jaunākie Centrālās Statistikas pārvaldes dati liecina – iedzīvotāju skaits darba spējīgajā vecumā Latvijā samazināsies, turklāt trūkst arī nodokļu maksātāju, lai būtu iespējams uzturēt sabiedriskos pakalpojumus un panākt vidējā labklājības līmeņa celšanos. Tāpēc arvien aktuālāks kļūst jautājums par imigrāciju – ja vietējo darba roku un darba prasmju trūks, vai būsim gatavi uzņemt iebraucējus?

Lai par šiem jautājumiem diskutētu, 25 aktīvi Latvijas iedzīvotāji izlēma izmantot iespēju līdzdarboties un Rīgā 7.-8.jūnijā apsprieda šī brīža situāciju, ieklausījās dažādos viedokļos un perspektīvās, un izstrādāja ierosinājumus, kā palielināt ieguvumus no imigrācijas. Dalībnieki bija dažādi gan vecuma, gan tautības, profesiju un dzīvesvietas ziņā. Tāpat dalībnieku vidū bija viedokļu daudzveidība par imigrācijas radītajiem izaicinājumiem Latvijai.

Tomēr, pateicoties debašu metodei – moderatoru, ekspertu, iesaistīto pušu, amatpersonu un politiķu līdzdalībai – produktīvu diskusiju rezultātā dalībniekiem izdevās vienoties par kopīgiem priekšlikumiem turpmākajiem iespējamiem soļiem imigrācijas un imigrantu integrācijas politikai Latvijā.

Diskusija ar amatpersonām un politiķiem pieejama šeit.

Debašu rezultātu prezentācija pieejama šeit.

Tie ir nosūtīti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, kura šobrīd strādā pie Imigrācijas politikas koncepcijas (Latvijas valdības rīcības plānā paredzēts izdarīt līdz šī gada rudenim), kā arī Kultūras ministrijai, kura atbild par imigrantu integrācijas politiku.

Šajā materiālā paplašinātākā veidā izcelsim būtiskākos debašu atklājumus – dažādos debašu posmos iegūto informāciju:

  • 1. Kā debašu dalībnieki vērtē imigrācijas procesus?
  • 2. Kādas bažas debašu dalībniekus nomāc saistībā ar imigrācijas radītajiem riskiem?
  • 3. Kādas bija pirmās dalībnieku idejas, kā sadzīvot ar imigrāciju?
  • 4.Kādi ierosinājumi tika apstiprināti debašu noslēgumā?
  • Projektu (līdz)finansē Eiropas Savienība.

    Pilsoņu debates par imigrāciju organizē Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS. Debates norisinājās projekta „Daudzpusīgi risinājumi sabiedrības izglītošanai un integrācijai 2” ietvaros, ko īsteno biedrība „Patvērums „Drošā māja” kopā ar PROVIDUS. Projektu finansē Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonds. Projekta finansēšanas avoti – Fonds 75% un valsts budžeta līdzekļi 25%.

    Šī publikācija ir veidota ar Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda atbalstu. Par publikācijas saturu atbild biedrība “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS”.


    Diskusija ar amatpersonām un politiķiem, kā labāk sadzīvot ar imigrāciju


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!