Raksts

REPLIKA: Ar Latvijas karogu Pasaules praidā


Datums:
31. maijs, 2012


Foto: [nivs]

Jūlijā es ar Latvijas karogu rokā došos uz Londonā notiekošo Trešo Pasaules praida parādi. Ne jau patriotiskā kvēluma dēļ. Faktiski šī būs pirmā reize, kad aktīvi plivināšu nacionālu simboliku. Turklāt, gatavojoties Pasaules praidam, iesākuma impulss nebija lepni demonstrēt savu izcelsmi, bet gan mēģināt to paslēpt dēļ instinktīvām bailēm tikt pazemotai.

Vēl joprojām atceros, kā 2008. gadā bakalaura studiju laikā Anglijas ziemeļos gāju pa universitātes gaiteni un ieraudzīju no universitātes LGBT[ 1 ] biedrības izlikto sērijveida plakātu. Sirds pamira, kad ieskatījos fotogrāfijās un atpazinu homofobiskos lozungus aptrakušu protestētāju rokās Draudzības dienu gājiena laikā Rīgā, 11. novembra krastmalā, kur īsi pirms tam man bija iespēja tos skatīt „dzīvajā”. Universitātē redzamais plakāts aicināja pievērst uzmanību homoseksuāļu tiesību ierobežojumiem Latvijā. Es to norāvu, pati nezinot, kāpēc. Tajā brīdī galīgi negribējās turēt rokās Latvijas karogu.

Kopš tā brīža ir pagājuši četri gadi. Londona, ko tagad esmu pieņēmusi par savu mājpilsētu, ar nepacietību gaida vasaru, kad uzņems ne tikai Vasaras olimpisko spēļu, bet arī trešā Pasaules praida dalībniekus. Iepriekšējās divās reizēs Pasaules praids notika Romā un Jeruzalemē. Paredzēts, ka šogad līdztekus gājienam notiks arī divu nedēļu WorldPride festivāls, kurā būs pasākumi visām gaumēm, sākot no pasaules līmeņa konferences par LGBT tiesībām un beidzot ar drag queen šoviem Soho rajonā.

Apmeklējot WorldPride mājaslapu, lai pieteiktos brīvprātīgajos pasākuma organizēšanas palīgos, es nospiedu play, lai noskatītos pirmajā lapā izvietoto konkursa video. (Redziet, pasaulē pilsētas nevis apsver atļaut vai neatļaut praidu, bet gan sacenšas par iespēju rīkot šo prestižo pasākumu). Video Londonu prezentē kā seksuālo minoritāšu meku, un tad šiem kadriem seko attālināšanas no pilsētas, putna skatījuma lidojums pār Eiropas karti un pietuvošanās Baltijas jūras apkaimēm. Pagaidiet, tā taču atkal ir Latvija! Jā, kamera nofokusējas uz anti-praida protestētāju naidīgajām sejām, bet diktors tikmēr stāsta, ka Londonas LGBT organizācijas ir palīdzējušas piesaistīt Eiropas politiķu uzmanību homofobiskajai agresijai Latvijā. Kārtējo reizi šī mazā valsts, mana dzimtene, tiek izcelta kā Eiropas Savienības seksuālo tiesību lielākā problēma.

Man bija divas izvēles — vai nu ierakt galvu smiltīs un cerēt, ka neviens nepamanīs, vai arī cīnīties ar kaunu un apmulsumu. Tagad, atbildot uz brīvprātīgo biedru jautājumiem, no kurienes esmu, es mierīgi pasaka: „Latvia”. Pēc tam novēršu acis un mēģinu pārliecināt sevi, ka pārsteigums viņu sejās ir vien manas iztēles auglis.
Taču šovasar tātad es lepni rokās turēšu Latvijas karogu, izrādot solidaritāti pasaules LGBT kopienai, un cerēšu, ka cilvēki nenovērsīsies no manis ar riebumu, kādu es saņemtu, ja varavīksnes karogu lepni rokās turētu Latvijā.


World Pride


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!