Raksts

Trešo personu kampaņas 2011


Datums:
14. septembris, 2011


Arī 2011.gada vēlēšanu kampaņā par politiskajām reklāmām maksā ne tikai pašas partijas un vēlēšanu kandidāti.

1. Puaro.lv

Interneta portāla Puaro.lv vārdā laika posmā no 1.septembra līdz 11.septembrim televīzijas kanālā LNT ir izvietots 48 minūšu reklāmas kopapjoms, kura izmaksas varētu būt ap 40300 latiem (cenulapas cenas, neskaitot PVN, bet arī iespējamās apjoma atlaides).

Ikvienam ir tiesības izvietot politiskās reklāmas, cildinot vai kritizējot kādus politiķus. Taču šī portāla izvietoto reklāmu kontekstā (negatīva informācija par ZRP, Vienotību un Šlesera reformu partiju LPP/LC) varētu būt pārkāptas šādas likuma “Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām” normas:

1) medija pienākums paziņot, kurš ir šo reklāmu apmaksātājs (7.panta trešā daļa; 29.pants);
2) ja reklāmu izvietotājs nav kāda no partijām, tad pienākums nepārsniegt trešajām personām noteikto 3000 latu reklāmas izvietošanas limitu (31.panta 2.daļa);
3) raidorganizāciju pienākums uz politiskajām reklāmām attiecināt NEPLP atsūtītos un padomes mājas lapā atrodamos īpašos politisko reklāmu izcenojumus (30.panta 4.daļa)
4) 27.1 pantā noteiktais pienākums ne vēlāk kā nākamajā darbadienā pēc reklāmas līguma noslēgšanas nosūtīt KNAB paziņojumu par šo līgumu.

2. A.Slucis. Augustā Latvijas AVīzē un Dienā izvietojis reklāmas par labu Nacionālajai Apvienībai. To aptuvenās izmaksas – 1050 lati.

3. R.Aļeksjonovs. Augustā LR1 izvietojis reklāmu par labu Vienotībai. Tās aptuvenās izmaksas – 92 lati.

Pāriet uz monitoringa pamatsadaļu


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!