Pētījums

Uzskati par starpetniskajām attiecībām Latvijā


Gads:
2005.gada augusts
Organizācija:
dialogi.lv


Autori

Providus


Uzskati par starpetniskajām attiecībām Latvijā.

Anotācija

Pētījuma mērķis ir noskaidrot Latvijas iedzīvotāju nostādnes etniskajos jautājumos ikdienas saskarsmes, sociālajā un politiskajā rakursā.

Tā ietvaros tika noskaidrots:

  • Kāda ir iedzīvotāju pieredze saskarsmē ar citu tautību cilvēkiem,
  • Kādi ir priekšstati par Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem un attieksme pret iespēju, ka mainās šīs grupas politiskā ietekme,
  • Kāda būtu iespējamā rīcība etniskā konflikta gadījumā.

Pētījuma rezultāti liecina, ka tikai neliela daļa latviešu un krievvalodīgo ir gatavi atbalstīt visai radikālas politiskas kustības un radikālus politiskus risinājumus. Tomēr jāsecina, ka «etnisko attiecību temperatūru» vairāk ietekmē nevis atbalsts radikālajiem politiskajiem spēkiem, bet neiecietīgās sociālās nostādnes etniskajos jautājumos un negatavība politiskajiem kompromisiem. Tomēr pētījums parāda, ka samērā liela daļa balsstiesīgo iedzīvotāju (tai skaitā arī latvieši) pauž politiskas nostādnes, kuras var raksturot kā gatavību lielākiem kompromisiem nekā līdz šim attiecībās ar krievvalodīgajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Uzskati par starpetniskajām attiecībām Latvijā
(latviski, PDF)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!