Raksts

VIDEO: Vai etniskā identitāte ir svarīga?


Datums:
03. novembris, 2013


Autori

Iveta Kažoka


Foto: bernat...

Norādīt vai nenorādīt pasē tautību – tāds bija jautājums, kas oktobra vidū aizsāka asas, bet interesantas un atbildēs daudzveidīgas diskusijas tviterī. Šī diskusija tika turpināta klātienē, „Kino Bize”, 22.oktobrī.

Portālā politika.lv piedāvājam pilnu šīs diskusijas ierakstu.

Diskusijas sākumā mēģinājām noskaidrot, vai interneta laikmetā etniskajai identitātei vispār ir nozīme. Tālāk (ierakstā sākot ar 12:30) runājām par īpašo latgaliešu situāciju un identificēšanās grūtībām gan pirmskara Latvijā, gan šodien. Vai latgalietis ir izaicinājums „pareizajam” latvietim? Vai latgalietis var izvēlēties latvieša identitāti … kā protestu pret latviešu nacionālistiem? Ierakstā, sākot ar 43:40, redzama diskusijas daļa, kas veltīta jautājumam, vai latvieša un krieva identitāte ir savienojama – proti, vai vari būt gan latvietis, gan krievs? Paguvām arī uzrunāt jautājumu par ādas krāsu un latvietību (sākot ar 1:05:15), uzzinot, ka jaunās paaudzes latvieši aizvien vairāk ir gatavi pieņemt domu, ka latvietim var būt arī tumšāka ādas krāsa. Visbeidzot, sarunas noslēgumā (sākot ar 1:26:24), atgriezāmies pie jautājuma par pasēm un mūsdienīgas ”latvieša” identitātes izpratnes.

Diskusijā ar savu pieredzi dalījās:
•Dāvids Vikmanis, datorurķis, kas uzskata, ka interneta laikmetā tautība ir mazsvarīgs raksturlielums;
•Ilze Sperga – pētniece (amats), latgaliete (hobijs);
•Dima Avsejenkovs, biedrības “Rīkojoties kopā” valdes loceklis, kas sevi sauc gan par krievu, gan par latvieti;
•Lingita Lina Bopulu – Latvijas Universitātes studente, topošā baltu filoloģe;
•Andrejs Polozkovs – režisors, kurš reiz principiāli vēlējās pasē norādīt savu tautību un tagad vairs nē.

Sarunu vadīja Iveta Kažoka, Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS pētniece.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!